Mor Inga - en Doku-roman

av Jan Sæterli

  • Kr 279,-

  • Forlag: Partner
  • Tilgjengelighet: 7
Antall

Det er et levende portrett av en sterk kvinne, som trofast utførte sin daglige gjerning, preget av fast besluttsomhet og stor nestekjærlighet.

Jan Sæterli gir i sin nye doku-roman et varmt portrett av sin mormor Inga, og beskriver hennes liv i Nord-Norge fra fødselen i 1882, oppvekstårene i Loppa i Vest-Finnmark til sin død som bestemor og kårkone i Fjellbygda i Malangen i 1960. 

Da Inga ble født var Norge et fattig land i utkanten av Europa, da hun døde 78 år gammel var landet på vei til å bli en moderne velferdsstat.

Hennes liv faller sammen med den kanskje mest dramatiske perioden i norsk historie, med økonomiske kriseår, unionsoppløsningen i 1905, innføringen av allmenn stemmerett også for kvinner, mellomkrigstidens kriser og andre verdenskrigs dramatiske avslutning med tyskernes brente jord-taktikk i Finnmark og Nord-Troms høsten 1944.

Inga og hennes mann Peder var en av de mange som i mellomkrigstiden gjennom hardt slit la nytt land under plogen. Som bureisere i Malangen startet de med praktisk talt to tomme hender, og med stor tålmodighet skaffet de seg et livsgrunnlag for seg selv og sine etterkommere. De fikk også føle på kroppen fattig-Norges store barnedødelighet. Fire av deres elleve barn døde i løpet av sine første leveår i perioden fra 1911 til 1921.

«Mor Inga» er en familiehistorie som samtidig gir et tidstypisk bilde av levevilkårene for vanlige mennesker i vår nordligste landsdel i første halvdel av 1900-tallet.

 

 

Bokdetaljer
Forfatter Jan Sæterli
Forlag Partner forlag
ISBN 978-82-8402-001-3
Innbinding Innbundet
Antall sider 162

Skriv produktomtale

Merk: HTML blir ikke oversatt.
    Dårlig           Bra